Ponizsze przepisy zostaly skonstuowane na bazie "DIETA 40 ZETA" (slownie: dieta czterdziesci zeta), glownie z przeznaczeniem (tudziez dedykacja) dla studentow. Dieta ta umozliwia wyzywienie sie za 40zl/miesiac. Serdecznie zapraszam do udanych eksperymentow!



Omletto Placutto (koszt: 30-45 gr)

SKLADNIKI:
-maka: 150g (20gr)
-olej: 50ml (15gr)
-sol i przyprawa warzywko: srednio-mala ilosc (0gr - pozyczamy na zawsze od sasiadow)

Na patelnie wsypujemy make, troche soli, przyprawy typu Warzywko, a nastepnie dolewamy darmowej wody z kranu (ok 150 ml). Odpalamy gaz startujac proces mieszania skladnikow na patelni (polozonej juz na gazie) w papke. Po niecalej minucie probuje wytworzyc nam sie niby-nalesnik - ta extremalna sytuacje ratujemy dolewajac pod spod placka olej. Gdy to uczynimy, gwaltownie przystepujemy do cwiartowania na male kawalki powstajacego i na biezaco zrastajacego sie placka (w przyszlosci omleta). Po kazdorazowym pocwiartowaniu nakladamy ponownie pokrywke na patelnie. Cwiartowania wykonujemy czesto, a po ich wykonaniu staramy sie obracac pocwiartowane czesci na druga strone. Po 10 min zauwazymy, ze nasz wypiek formuje sie na kroj cudownego omleta, jednakze nie ulegajmy pokusie: mimo pieknego, zrastajacego sie Placutto, dzielimy go nadal na kawalki, przerzucajac je. Dopiero po 4 kolejnych minutach mozemy spokojnie pozwolic naszemu dzielu scalic sie w jednosc, tylko po to, by po chwili moc juz przerzucac go w powietrzu na druga strone. Po kilku przerzutach nasz Omletto Placutto gotowy jest do konsumpcji, a w tle mozna jeszcze uslyszec skwierczenie oleju na podlozu, co dodatkowo podkresla dzwiekiem smak. Plotki glosza, ze nasz Placutto mozna przeksztalcic w Placutto Cebulotto, dodajac rozdrobniona cebule do masy. Na uwage zasluguja wysokie walory zdrowotne maki.